Geschiedenis

 • 1874

  Onderzoek

  Onderzoek naar de mogelijkheid om het analyseren van iemands adem te gebruiken als methode om de alcoholconcentratie in het bloed van die persoon te bepalen, dateert terug tot 1874.

 • 1927

  Eerste alcoholtester

  In 1927 publiceerde Emil Bogeneen paper over zijn onderzoek naar het meten van concentraties alcohol in lucht. Datzelfde jaar maakte W.D. McNalley, een scheikundige uit Chicago, de eerste alcoholtester voor het meten van alcohol in adem. Dit apparaat berustte op een systeem waarbij de uitgeademde lucht door een reeks chemicaliën in water zou lopen, welke van kleur zouden veranderen bij de aanwezigheid van alcohol. Hij wilde zijn machine onder andere beschikbaar stellen aan huisvrouwen om te controleren of hun man had gedronken.

  1927

 • 1938

  Drunkometer

  De eerste alcoholtester dat door de politie mee kon worden genomen voor gebruik bij controles langs de weg, was de zogenaamde drunkometer. Dit apparaat was in 1938 ontwikkeld door Professor Rolla H. Harger. De drunkometer ving de uitgeademde lucht op in een ballon in het apparaat, waarna deze lucht door een oplossing van zuur kaliumpermanganaat werd gepompt. De kleur van deze oplossing veranderde bij aanwezigheid van alcohol.

 • 1954

  Moderne alcoholtesters

  In 1954 ontwierp Dr. Robert Borkenstein, een professor aan de Indiana University en voormalig politieagent, een alcoholtester dat op basis van chemische oxidatie en fotometrie de alcoholconcentratie in adem kon bepalen. Moderne alcoholtesters gebruiken vooral infraroodspectroscopie of elektrochemische brandstofceltechnologie.

  1954